papegaaienkennis: aanschaf

 

kenmerken van verschillende papegaaiachtigen:

 

Hieronder een korte karakterbeschrijving van de meest populaire papegaaiachtigen.
De beschrijvingen zijn zeer algemeen en men dient er rekening mee te houden dat de individuele papegaai sterk af kan wijken van de beschrijving.
Er zijn bijvoorbeeld grijze roodstaarten die spreken je de oren van het hoofd en er zijn er ook die nauwelijks een woord spreken en maar een klein beetje kunnen fluiten.
Bij de beschrijving wordt er zonder meer van uitgegaan dat de papegaai van jongs af aan handtam gemaakt is.
Oudere papegaaien kunnen mogelijk niet meer zo tam worden en kunnen reeds hardnekkige gewoontes hebben die niet of zeer moeilijk te corrigeren zijn.
De bedoeling van onderstaande beschrijvingen is dat je een grove voorselectie kan maken, waarna je je verder kunt informeren over de specifieke eigenschappen van je keuzepapegaai.
Zie daarvoor onder andere de "encyclopedie"

 

 

Grijze roodstaart   (33 - 40 cm) Psittacus Erithacus Erithacus   Afrika
Deze papegaai staat bekend om zijn uitstekende spraakvermogen en imitatiekunsten. Vaak hecht de papegaai zich sterk aan één persoon, en tolereert andere personen. Met de juiste training kan je er een allemansvriendje van maken. Kan soms redelijk koppig zijn en maakt véél stof. Vraagt redelijk veel aandacht. Is meer een fluiter dan een schreeuwer. Alleen geschikt voor de meer ervaren papegaaienliefhebber.

Amazone papegaai
Deze speelse papegaai is over het algemeen een goede prater en goede imitator, is aanhankelijk maar heeft zo nu en dan zijn buien, als men er op traint is de amazone vaak ook lief voor andere personen, kan aardig wat herrie maken en is best wel druk. Vraagt redelijk de aandacht en is eigenlijk alleen geschikt voor de meer ervaren papegaaienliefhebber.

Edelpapegaai    (33 - 43 cm)   Eclectus Roratus Polychloros   Australië - Nieuw Guinea
Deze papegaai is een goede prater maar is geen imitator, erg lief voor het hele gezin en voor vreemden over het algemeen best wel vriendelijk. De vogel laat zich graag knuffelen. Soms kan die wel eens onverwachts van zich afbijten. Deze papegaai produceert weinig verenstof. Wil redelijk wat aandacht. Popjes kunnen bijterig zijn tijdens de broedse periodes. Ervaring toch wel belangrijk.

Ara
Een prachtige kleurrijke papegaai. De ara kan praten, is erg lief en aanhankelijk en meestal tegen iedereen vriendelijk. De vogel heeft een zeer luide schreeuw die hij regelmatig laat horen. Verlangt vrij veel aandacht en moet zeer consequent opgevoed worden.
De grotere soorten zijn eigenlijk niet geschikt voor in de huiskamer. De ara zit vol energie en heeft relatief veel beweging nodig.
De grote snavel kan een gevaarlijk instrument zijn. Uitsluitend geschikt voor de ervaren papegaaienliefhebber.

Kaketoe
De kaketoe praat wel maar niet al te best, is in de eerste jaren vaak een enorme kroelkip die aardig en lief is voor iedereen, vraagt ook erg veel aandacht en maakt veel herrie. Hebben een héél sterke hand van opvoeding nodig, willen in de pubertijd (3-6 jaar) en ook daarna nog wel eens dominante neigingen vertonen waardoor ze totaal onhandelbaar kunnen worden. Eist vaak heel veel aandacht. (uitzonderingen de valkparkiet en de roze kaketoe)

Bonte Boer   Senegal-papegaai   (23 - 24 cm)   Poicephalus Senegalus   West-Afrika
Zeer populaire kleine papegaai die redelijk wat geluid produceert en ook een beetje kan praten en wat ook geluiden kan imiteren. Laten zich graag knuffelen als ze al jong handtam gemaakt zijn. Ze kunnen flink hard bijten maar als ze goed tam zijn doen ze dat zelden of nooit, knagen graag op van alles. Verlangt redelijk wat aandacht.

Agapornis   (13 - 17 cm)   Afrika
Dwergpapegaai die heel tam kan worden en dan ook vaak een allemansvriendje is, vrolijk vogeltje, leren soms een paar woordjes spreken. Deze speelse dwergpapegaai toont vaak karakter, hebben dus een consequente opvoeding nodig, ze kunnen zich enorm binden aan een soortgenoot (lovebirds) of mens. Wel aandacht geven. Ideale vogel voor de beginner.

Aratinca   (24 - 40 cm)   Zuid Amerika
Vrij lawaaierige vogels met een hoog snerpend stemgeluid. Over het algemeen zijn het zeer aaibare en speelse  allemansvriendjes die ook een paar woordjes kunnen leren spreken.

Valkparkiet   (29 - 33 cm)   Nymphicus Hollandicus    Australië  
De meest populaire parkiet, die alleen gehouden vrij veel de aandacht vraagt. Over het algemeen heel lieve en speelse vogels. De mannen kunnen erg mooi fluiten en diverse melodieën leren. Leren soms een paar woordjes en laten zich graag knuffelen. Wel wat aandacht geven. Een ideale vogel voor de beginner.

Parkiet
Lief en heel sociale vogel, erg goed tam te maken, brabbelt gezellig en knaagt aan alles. Spreekt soms een paar woordjes. Kan men heel leuk mee bezig zijn en verlangt niet zo erg veel aandacht. Ideale beginnersvogel.


 

      
aanschaf

Wil je reageren? Heb je suggesties en/of vragen? Klik dan "hier"!