training:

 

de beloning:

 

Nu je eenmaal besloten hebt om met je papegaai te gaan trainen is het heel belangrijk om te weten hoe je het beste met je papegaai kunt communiceren.
Doet je papegaai iets goeds, toont de vogel het "gewenste gedrag" dan moet je dat jouw papegaai kenbaar kunnen maken.

Dat kan je natuurlijk doen door je vogel met lovende woordjes toe te spreken en door de vogel bijvoorbeeld te aaien, tenminste wanneer de vogel dat ook op prijs stelt.
In de praktijk is gebleken dat het spreekwoord "liefde gaat door de maag" niet alleen opgaat bij mensen maar zeker ook bij dieren.

Dus een beloning in de vorm van iets eetbaars, iets lekkers, zou ideaal zijn.

Zo'n beloning die je tijdens de training wilt geven behoort wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:
* het moet handelbaar zijn
* de papegaai moet het lekker vinden
* de papegaai moet het snel opgegeten hebben
* het moet in uiterst kleine porties aangereikt kunnen worden
* het moet bij voorkeur ook nog gezond zijn
 

De papegaai een flinke noot of een druif als beloning geven is natuurlijk heel erg leuk voor de papegaai maar zodra hij die noot of druif ontvangen heeft is hij zeker wel een tijdje zoet om dat op te eten.
Zijn aandacht is op dat moment bij de noot, hij is dus afgeleid, en bovendien heeft hij na een paar noten of druiven zijn buikje vol en zal er weinig motivatie voor de papegaai zijn om door te gaan met de training.
Ook iets te drinken, bijvoorbeeld jus 'd orange, is niet echt ideaal, papegaaien zijn geen grote drinkers dus snel verzadigd. 

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om een ideale beloning te vinden die je tijdens de trainingen kunt gebruiken.
Stel je papegaai krijgt regelmatig zaadjes te eten. Kijk dan eens goed welke zaadjes je papegaai het eerste uit zijn voerbak haalt.
Zodra je weet welk zaadjes favoriet bij je papegaai zijn kan je deze uit het voer weghalen en ze gebruiken als beloning.
Verder doet de ene papegaai bij wijze van spreken een moord voor een lekker stukje prinsessenboon, de ander voor een stukje paprika of een stukje peen.
Een droge cracker, stukje toast, stukje appel enzovoort enzovoort.... laat je fantasie maar werken en jij kent je papegaai het beste.

Ikzelf werk veel met zonnebloempitjes, kleine brokjes Melba crackers, hele kleine stukjes gebrande cashewnoot (ongezouten).

Elke papegaai heeft weer zijn eigen voorkeur, neem er gewoon even de tijd voor en probeer een aantal "beloningen" te vinden die bij jouw papegaai passen.


   
 

      
training

 

 

gerelateerde onderwerpen:
"
info-beloningen"