Grote Alexanderparkiet

 

NL                :      Grote Alexanderparkiet       
Lat               :       Psittacula eupatria 
Eng              :       Alexandrine Parakeet
Du               :       Alexandersittich 

Lengte         :       ca 58 cm
Gewicht      :        gram   
Herkomst    :        Afghanistan, China, Tibet, Nepal, Pakistan, India, Bangladesh
Cites 

Ondersoorten:
Psittacula eupatria eupatria (Linnaeus, 1766)
Psittacula eupatria avensis (Kloss, 1917)
Psittacula eupatria magnirostris (Ball, 1872)
Psittacula eupatria nipalensis (Hodgson, 1836) Large Indian Parakeet
Psittacula eupatria siamensis (Kloss, 1917)

 

Kenmerken:
algemeen      :   overwegend 
voorhoofd     :
   
schedel         :
   
nek               :
   .
iris               :
   .
om de ogen  :
   .
snavel          :
   .
wangen       :
   .
keel             :
   .
vleugels       :
   .
boog            :  
.
draagveren  :  
.
rug              :
   .
borst           :   .
buik            :
   .
staart          :
   .
poten          :
  
.
ringen        :    6,5 - 7,5 mm

 

eieren          :    2 -4
broedtijd      :    24 dagen
uit nest        :    7 weken
zelfstandig   :    10 weken

 

 

Huisdier:
De Alexanderparkiet wordt steeds populairder als huisdier. Met zijn 58 cm is het de grootste edelparkiet.
Met hun groot formaat en indrukwekkende snavel hebben ze ook een imposant voorkomen.
Ze kunnen supertam worden zeker als men ze van jongs af aan in contact laat komen met mensen.
Voor een parkiet kunnen ze best wel een flinke keel opzetten, dus je moet wel tegen wat geluid kunnen.
Slopen en knagen kunnen deze vogels uitstekend dus regelmatig een wilgentak is altijd welkom.
Deze parkiet kan best goed leren praten maar het is wel een geduldzaak. "filmpje" ( http://www.youtube.com/watch?v=NOIr84Cv12A )
Kuikens worden vaak met de hand gevoerd waardoor ze eenvoudiger handtam worden terwijl de oudervogels zich op het volgende nest kunnen concentreren.
In de grote Europese steden ziet men al regelmatig wilde halsbandparkieten en ook de grote Alexanderparkiet wordt reeds in het wild gesignaleerd. Deze holenbroeders kunnen goed tegen onze winters.
 

Kweken:
Wil men kweken in een buitenvolière dan is het wel verstandig om de Alexanderparkieten 's-nachts in een nachthok op te sluiten, want 's-ochtends vroeg als het begint te gloren willen ze zich graag laten horen.
De man heeft een halsband (net als de halsbandparkiet) de popjes en de jongen hebben geen halsband.
Geslachtsrijp met 3 jaar. Kunnen zomer en winter buiten blijven met een normaal nachthok.
Ze kunnen al in februari gaan broeden.
Meerdere legsels per jaar van 4 eieren zijn goed mogelijk.
Nestmateriaal humus, houtkrullen, wilgenhout, berkenhout.
Nestkast H60 x B30 x L30 invlieggat 10 cm.
Voeding: vruchten, bessen, bloemen en zaden