Onderstam        : werveldieren                     -  (Vertebrata) 
Klasse                : vogels                                 -  (Aves)
Onderklasse     : nieuwbekvogels                -  (Neognathae)
Orde                   : papegaaien                       -  (Psittaciformes)
Familie              : eigenlijke papegaaien    -  (Psittacidae)
Onderfamilie    : 
edelparkieten                  -  (Psittaculinea)

 

de Eclectus (Edelpapegaai    

 

Algemene karakteromschrijving:
Deze papegaai is een goede prater maar is geen echte imitator, erg lief voor het hele gezin en voor vreemden over het algemeen best wel vriendelijk. Met name is de man een ideale vogel om binnen het gezin te houden.
De pop is minder geschikt voor in de huiskamer omdat de pop duidelijk dominant gedrag toont.
Na het eerste levensjaar, waarin het kuikens flink speels kunnen zijn, blijkt vaak dat het best wel rustige vogels zijn die zich graag aandacht hebben en graag bij je willen zitten. Echt knuffelen laten ze wel toe maar het zijn beslist geen uitgesproken knuffelvogels zoals bijvoorbeeld diverse kaketoes.
Ze kunnen een vrij harde schreeuw produceren die ze maar heel weinig, meestal alleen in schrik- of angstsituaties, laten horen.
Heeft men meerdere edelpapegaaien die separaat zitten kunnen ze wel aanhoudend naar elkaar gaan roepen.
Ofschoon de edelpapegaaien geen echte slopers zijn is het toch verstandig wat knaagtakken in de kooi te hangen, dit om eventueel verenplukken te voorkomen. 
Soms kan de edel wel eens onverwachts van zich afbijten, de vogel is best wel stressgevoelig.
Doordat de edelpapegaai nauwelijks verenstof produceert is dit zeker een ideale papegaai voor mensen die niet zo goed tegen stof kunnen.
De edelpapegaai is goed tam te maken, ook als deze al wat ouder is, maar het spreekt toch voor zich dat voor het tam maken de jonge edel de voorkeur heeft.
Er is een duidelijk verschil tussen de man en de pop. De man is overwegend groen met wat rood en blauw. Daarentegen is het, vaak wat dominantere, popje schitterend rood gekleurd met prachtige kobaltblauwe en groene veren.
Elke dag een koude douche met de plantenspuit vinden ze heerlijk.

Bij het kweken met de edelpapegaaien is het best een probleem een goed klikkend koppeltje te krijgen.
 

Voeding:
De edelpapegaai eet voor 65% groenten, fruit en gekiemde zaden, de resterende 35% bestaat uit pellets en/of zaden en noten.
Ook wat vlees en eivoer.

Typische kenmerken:
Bij onder andere een verkeerd dieet ziet men vaker bij de edelpapegaai het verschijnsel "toe-tapping" en "wing-flipping" 

De rui:
De rui bij de edel verloopt wat anders als bij de meeste andere papegaaien. Als de kop van de edel aan de rui toe is dan wordt deze meestal eerst voor een groot deel kaal. Daarna groeien er weer mooie veren terug. Dus schrik niet als je voor de eerste keer de rui van de edelpapegaai meemaakt!


pratende edel-man


Eclectus