Kaapse papegaai

 

NL                :      Kaapse Papegaai        
Lat               :       Poicephalus robustus robustus
Eng              :       Cape Parrot, South African Cape Parrot
Du               :       Kap-Papagei

Lengte         :       ca 33 - 35 cm
Gewicht      :        290-400 gram   
Herkomst    :        Zuid Afrika, Senegal, Nigeria, kongo Tanzania
Cites
♀               :        Pop heeft meestal een bredere rode voorhoofdsband
♂               :        Man heeft geen of een vage rode voorhoofdsband

Ondersoorten:
Poicephalus robustus robustus (Gmelin, 1788)
 

Grootste in het geslacht Poicephalus

Kenmerken:
algemeen      :   groen, kop grijsbruin
voorhoofd     :
   soms rode band
schedel         :
   grijsbruin
nek              :  
grijsbruin
iris               :
   donkerbruin
om de ogen  :
   .
snavel          :
   hoornkleurig
wangen       :
   grijsbruin
keel             :
   grijsbruin
vleugels       :
   donkergroen
boog            :  
oranje-rood
draagveren  :  
.
rug              :
   .
buik            :
   groen
staart          :
   .
poten          :
   grijs, tenendonkergrijs, bevedering oranje-rood
ringmaat    :    9 mm

 

eieren          :    2 - 4
broedtijd      :    28 dagen
uit nest        :    10 weken
zelfstandig   :    15 weken

 


Man                                                                                                                          foto: Roger Coopman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen:
De Poicephalus robustus robustus (kaapse papegaai) is de grootste soort binnen het geslacht van de langvleugelpapegaaien.
Deze vogel is vrij zeldzaam en wordt relatief weinig gekweekt. Ze zijn met ongeveer 4 jaar broedrijp en kunnen wel 40 jaar worden.
De Kaapse papegaai als huisdier is goed tam te maken en wil vaak lekker geknuffeld worden.
In Afrika (Transkei) wordt de papegaai door de plaatselijke bevolking “isingisi papegaai” genoemd die vrijwel uitsluitend in bossen met geelhoutbomen leven. Ze eten de vruchten en de pitten van deze bomen.
Helaas worden deze bossen veel gekapt.

Spreken:
Het zijn redelijk tot zeer goede sprekers

Geluid:

Slopen:
Deze actieve vogel is een echte sloper, geef hem dus volop wilgentakken en speelgoed als deze als huisdier gehouden wordt.

Bijten:
Bijten is voor elke kromsnavel een natuurlijke afweerreactie.
Bij een goede opvoeding, liefst van jongs af aan, zal de vogel niet echt bijten.
Zorg dat de vogel goed gesocialiseerd is en met iedereen overweg kan maar wees er altijd alert op dat de vogel zoals eigenlijk elke kromsnavel, bijten kan.

Voeding:
Het liefst eten ze de vruchten van de geelhoutbomen, maar daarnaast willen ze ook fruit en peacannoten eten.
Voeding in gevangenschap waarschijnlijk:
Pelletvoer of Papegaaienvoer met relatief weinig zonnebloempitten. Wel liefst grote zaden.
Daarnaast altijd verse groenten en vers fruit en regelmatig eivoer en gekiemde zaden.
Suppementen:

Wetenswaardigheden:
geslachtsrijp         :     4 tot 5 jaar
volledig op kleur  :
leeftijd                  :     ca 40 jaar
nestmateriaal       :