Kuhls papegaai

 

NL                :      Kuhls papegaai
Lat               :      Poicephalus fuscicollis fuscicollis
Eng              :      Un-cape Parrot, Brown-necked Parrot
Du               :      Graukopfpapagei

Lengte         :       ca 33 cm
Gewicht      :       gram         
Herkomst    :       Senegal, Nigeria, Kongo, Namibië, Tanzania en Z. Afrika
Cites
♀               :      
♂               :      

Ondersoorten:
Poicephalus (robustus) fuscicollis (Kuhl, 1820)  Brown-necked Parrot
Poicephalus (robustus) fuscicollis suahelicus Reichenow, 1898
 

Kenmerken:
algemeen      :   groen, kop grijs-bruin
voorhoofd     :
   soms rode voorhoofdsband
schedel         :
   grijs-bruin
nek              :  
grijs-bruin
iris               :
   .
om de ogen  :
   lichtgrijs
snavel          :
   lichtgrijs
wangen       :
   grijs-bruin
keel             :
   grijs-bruin
vleugels       :
   donkergroen
boog            :  
oranje-rood
draagveren  :  
.
rug              :
   .
buik            :
   groen
staart          :
   .
poten          :
  
grijs, nagels donkerder, bevedering oranje-rood

 

eieren          :    2 - 3
broedtijd      :    28 dagen
uit nest        :    10 weken
zelfstandig   :    13 weken

 

 

Algemeen:
De Poicephalus fuscicollis (Kuhls  papegaai) is een aangename rustige vogel.  
Ze hebben wel sterk de neiging om hun partner, hun kuikens en/of zichzelf te plukken.

Spreken:

Geluid:

Slopen:
Kunnen redelijk goed slopen, hebben zeker knaagmateriaal nodig.

Bijten:

Bijten is voor elke kromsnavel een natuurlijke afweerreactie.
Bij een goede opvoeding, liefst van jongs af aan, zal de vogel niet echt bijten.
Zorg dat de vogel goed gesocialiseerd is en met iedereen overweg kan maar wees er altijd alert op dat de vogel zoals eigenlijk elke kromsnavel, bijten kan.

Voeding:
Pelletvoer of Papegaaienvoer met relatief weinig zonnebloempitten. Wel liefst grote zaden.
Daarnaast altijd verse groenten en vers fruit en regelmatig eivoer en gekiemde zaden.
Suppementen: grit, mineralen en soms wat vitaminen

Wetenswaardigheden:
geslachtsrijp;
volledig op kleur:
leeftijd:
nestmateriaal: