Borstelkoppapegaai

 

NL                :       Borstelkoppapegaai
Lat               :       Psittrichas fulgidus
Eng              :       Pesquet's Parrot, Vulturine Parrot
Du               :       Borstenkopf

Lengte         :       ca 49 cm
Gewicht      :        700 - 800 gram   
Herkomst    :        Indonesië, Nieuw Guinea
Cites  II
♂               :        achter ogen rode veertjes
♀               :        iets kleiner als de man

Ondersoorten:     geen
Psittrichas fulgidus (Lesson, 1830)                  

Kenmerken:
algemeen      :   overwegend donkergrijs tot zwart
voorhoofd     :
   zwart, opvallend borstelachtige bevedering
schedel         :
   zwart
nek               :
   zwart
iris               :
   rood
om de ogen  :
   zwart, man heeft rode veertjes achter de ogen
snavel          :
   zwart, smal licht gekromd
wangen       :
   zwart
keel             :
   donker grijs / zwart
vleugels       :
   zwart, onderzijde fel rood, buitenste vleugelpennen fel rood
boog            :  
fel rood
draagveren  :  
fel rood
borst            :  
zwart, grijsgerand
buik            :
   fel rood
staart          :
   bovenzijde zwart, onderzijde donkergrijs
poten          :
   grijs, rode sokken

ringmaat     :     

 

eieren          :    2
broedtijd      :    30 dagen
uit nest        :    12
zelfstandig   :    .

In tegenstelling tot andere papegaaien heeft deze soort een relatief smal hoofd.