Primolius
              

Illigers Ara - Maracana

 

NL                :     Illigers Ara - Maracana, blauwvleugelara
Lat               :      Primolius (Propyrrhura) maracana
Eng              :      Illiger's Macaw or Blue-winged Macaw
Du               :      Rotrückenara, Maracana



Lengte         :       ca 43 cm
Gewicht      :       270 gram
Herkomst    :       Brazilië, Paraguay, n.o. Argentinië
Cites 1
♂    ♀        :       geen onderscheid

Ondersoorten:     geen
Primolius maracana (Vieillot, 1816)
 

 

Kenmerken:
algemeen      :   basiskleur groen
voorhoofd     :
   dunne rode streep verder blauw
iris               :
   bruin oranje
om de ogen  :
   wit
snavel          :
   zwart
wangen       :
   wit/geel overwegend kaal met heel fijne veertjes rond de snavel
keel             :
   groen
vleugels       :
   groen, onderzijde geelgroen, bauw zwart
rug              :
   rood en groen
buik            :
   groen en rode V vorm loopt door tot tussen de poten
staart          :
   groen,rood uitlopend naar blauw, onderzijde geelgroen overgaand naar blauw.
poten          :
   vleeskleurig (jongdieren zwart)

 

eieren          :    4 - 5 (37 x 30mm)
broedtijd      :    24 - 26 dagen
uit nest        :    12 weken
zelfstandig   :    13 - 14 weken
volwassen    :    2 1/2 jaar

nestblok      :    lbh 25 x 30 x 40 cm invlieggat 8 cm

 

     

Algemeen:
De individuele karaktereigenschappen verschillen niet alleen per soort maar natuurlijk ook exemplaar.
Daarom ook dat de gegeven karakteromschrijving algemeen gezien moet worden waarbij uitzonderingen heel vaak voorkomen.


Spreken:

 

Geluid:
 

Slopen:
 

Bijten:
Bijten is voor elke kromsnavel een natuurlijke afweerreactie.

Voeding:
Pelletvoer of aravoer. Wel liefst grote zaden.
Daarnaast altijd verse groenten en vers fruit en regelmatig eivoer en gekiemde zaden.
Elke dag een palmnoot, en natuurlijk ook andere noten zoals walnoten, eikels en tamme kastanjes.
Suppementen: soms wat maagkiezel.

Wetenswaardigheden:
geslachtsrijp: vanaf 6 tot 7 jaar
volledig op kleur:
leeftijd: 70 jaar en ouder
nestmateriaal: