papegaaienkennis: ziekte en gezondheid

medicijnen toedienen:

 

Ook als je kromsnavel op dit moment geen medicijnen nodig heeft is het toch belangrijk dit hoofdstukje eens door te lezen zodat je in geval van.... niet met je handen in het haar staat.
Wellicht is het handig je papegaai al vooraf te wennen aan de diverse methoden van toedienen, mocht je dan onverhoopt een keer medicijnen toe moeten dienen dan zal dat in ieder geval geen problemen opleveren. 

Laat het soort medicijn, de dosering, de interval en de manier van toedienen in alle gevallen bepalen door een dierenarts, liefst met een specialisatie in de behandeling van kromsnavels. Zelf experimenteren heeft vaak zeer nare gevolgen!

In sommige gevallen zal je de papegaai bepaalde medicijnen moeten toedienen.
Vaak is dan de vraag hoe je die medicijnen het beste aan je papegaai kan geven.
Binnen dit hoofdstuk worden een aantal methoden doorgesproken met daarbij ook wat nuttige tips.

 

* door het drinkwater,
de meest eenvoudige methode is natuurlijk het medicijn door het drinkwater te mengen.
Bepaalde medicijnen mag men ook niet anders dan uitsluitend in verdunde vorm aanbieden.
Nadeel is wel dat er bij deze manier van toedienen veel van het medicijn verloren gaat, je dient namelijk het drinkwater regelmatig verversen.
Bovendien is er weinig controle op de hoeveelheid die je vogel binnen krijgt.
Zorg in ieder geval dat je vogel drinkt... dus geef hem gedurende de kuur geen vochtig eten!
Geen sinaasappel, druiven, bessen en ook geen pap enzovoorts.

* door het voer,
het medicijn kan je door het voer mengen.
Voorwaarde is wel dat al het voer gegeten wordt, zorg dus dat de kromsnavel trek heeft, geef eerst weinig voer met het medicijn, zodra dat op is kan je de hoeveelheid voer aanvullen tot een normaal portie.
Je zou het medicijn ook op wat pellets kunnen druppelen, of in een papje van bijvoorbeeld pelletgruis vermengd met sinaasappelsap of banaan, of iets anders waarvan je weet dat je papegaai dat graag eet.
Sommigen spuiten het medicijn in een schijfje mandarijn.
Ook zou je het medicijn op een "toastje met pindakaas" kunnen aanbieden.

* met een theelepel toedienen,
Vermeng het medicijn met wat vruchtensap of een lekker papje en geef het de vogelt te drinken/eten via een theelepel.
De vogel moet natuurlijk wel gewend zijn om eten of drinken via de theelepel zonder te knoeien tot zich te nemen.

* direct in de snavel toedienen,
deze methode is natuurlijk perfect omdat je zeker weet dat je vogel de juiste dosering binnenkrijgt.
Je kan het medicijn ook direct op de tong druppelen met een pipetje of met een oude injectiespuit (zonder naald natuurlijk)
Vaak houdt men de vogel gewikkeld in een theedoek in bedwang.
Door de nek van de vogel met je hand te omsluiten en daarbij op de ene zijde van de snavel met je duim en op de andere zijde van de snavel met je wijsvinger te drukken kan je de snavel iets geopend houden.
Druppel dan op de zijkant van de tong het medicijn, verminder de druk van je duim en wijsvinger op de snavel zodat de vogel het medicijn makkelijk kan doorslikken. Herhaal deze handeling totdat de gewenste hoeveelheid medicijn is toegediend.

Zeker als je jouw kromsnavel het medicijn direct op de tong toe wil dienen is het van belang dat je de vogel zonder stress in bedwang kunt houden.
Train de vogel met de theedoektherapie, wen hem aan de theedoek, wen hem ook aan het gevoel dat hij zo nu en dan stevig vastgehouden wordt.
Je kunt dan zonder stress de vogel het noodzakelijke medicijn toedienen.

* toedienen met de kropnaald:
zowel pap alsook medicijnen kunnen met behulp van een kropnaald direct in de krop van de vogel ingebracht worden. Deze techniek moet echt geleerd zijn en men heeft er ook nog een juiste maat kropnaald voor nodig.
De kropnaad is een soort injectiespuit met een bolvormige punt. 
De bolle punt zit er aan om te voorkomen dat men de naald niet per ongeluk in de luchtpijp drukt. De doorgang van de luchtpijp is een stuk kleiner als de doorgang naar de krop. Zorg dus altijd voor de juiste maat passend bij de jouw vogel!
De kropnaald wordt meestal aan de rechterzijde van de bek gestoken en dan voorzichtig links, glijdend over de tong, naar beneden gedrukt totdat de stompe punt zich in de krop bevindt, waarna de pap of het mengsel met het medicijn ingespoten wordt.
Door de naald wat te draaien kan je de kropnaald goed in de krop voelen zitten
De kropnaald voor het inbrengen altijd licht invetten met een olie of vaseline.
Steriliseer de kropnaald altijd voor gebruik door deze minstens 10 minuten in kokend water te leggen.

     

 

Rest mij, dat wanneer je dit hoofdstuk aan het lezen bent omdat je je vogel een medicijn toe moet dienen, je heel veel succes en natuurlijk beterschap voor je vogel toe te wensen.


 

     
zieke papegaai