papegaaienkennis: ziekte en gezondheid

algemeen gezondheid en ziekte

 

Als basis voor de gezondheid van je papegaai staat een goede afwisselende voeding en een goede maar niet overdreven hygiëne.
Daarnaast is regelmatig aandacht, indirect zonlicht (niet achter glas) en een goede ventilatie ook belangrijk.

Voor wat betreft de voedingsadviezen verwijs ik je naar het hoofdstuk dat over "voeding" gaat.

Naast het regelmatig douchen van je papegaai, waardoor je papegaai gestimuleerd wordt zichzelf te verzorgen, dient men ook het een en ander aan de kooi van je papegaai te doen.

Hygiëne is natuurlijk belangrijk voor het welzijn van de papegaai
Vandaar ook dat er een apart hoofdstuk is dat over de "hygiëne" gaat.

Diagnose stellen:
Lichaamstaal, ontlasting, zichtbare ongerechtigheden, long- en hartgeluiden,  bloedwaarden en waarnemingen vormen gezamenlijk de basis voor het stellen van een diagnose.
In tegenstelling tot mensen kunnen dieren niet aan de dokter vertellen waar ze precies last of pijn hebben.
Daarom is het diagnosteren van (dieren) papegaaien ontzettend gecompliceerd, een foutje is snel gemaakt!
Uitsluitend de echte vakman, dus een dierenarts met specialisme kromsnavels, kan met enige zekerheid een  correcte diagnose stellen en een passende aanpak met de juiste medicijnen voorstellen.
En vergeet niet.... ook de dierenarts die zich gespecialiseerd heeft op zieke kromsnavels zit nog regelmatig met de handen in het haar!
Is je vogel ziek schroom dan niet naar zo´n vakman te gaan en schrijf vooral van te voren duidelijk al jouw waarnemingen op.

Diagnose stellen via internet:
Uit voorgaande informatie over het diagnose stellen zal je natuurlijk wel begrijpen dat het diagnose stellen via internet eigenlijk onmogelijk is. Men kan in dat geval alleen uitgaan van de aangegeven waarnemingen van een vaak geëmotioneerde leek.
Belangrijke informatie zoals de verificatie van die waarnemingen, het vaststellen van mogelijk andere signalen, de long- en hartgeluiden, een eventueel onderzoek van ontlasting en bloed ontbreken.
Meestal krijg je dan ook via internet het advies om toch naar een kundig dierenarts te gaan.

Ontsmetten noodzakelijk?
Na ziekte of als je een gebruikte kooi aangeschaft hebt is het natuurlijk raadzaam de kooi, zitstokken, speelgoed, voederbakken enz. enz. grondig te ontsmetten.
Het desinfecteren bij normaal onderhoud wordt in het hoofdstuk "hygiëne" behandeld.

Ontsmetten kooi:
Voor het ontsmetten gebruikt je een chloorhoudend middel of dettol.
Na het ontsmetten alles goed afspoelen met schoon water en daarna goed drogen. 
Het middel Virkon S. is ook geschikt als ontsmettingsmiddel, 10 gram op 1 liter water voor normale onderhoudsontsmetting en 30 gram op 1  liter water als ontsmetting na ziekte.  
 

 

     
zieke papegaai