papegaaienkennis: huisvesting

 

de volière:

 

De volière:
De afmetingen van een volière is mede afhankelijk van de doelstelling en de soort vogels.
Maar in principe hoe groter hoe beter.
Een goede betonnen bodem is ideaal... deze kan je makkelijk afspuiten.
Er zijn tegenwoordig mooie aluminium framedelen met stevig gaas kant en klaar te koop waarmee je een prachtige volière in zo'n beetje elke denkbare maat kan samenstellen. 
Zorg dat de papegaai altijd een schaduwrijk en van regen en wind beschut plekje kan vinden in de volière.
De volière kan je verder uitbreiden met passende broedblokken en nachthokken.

 

 

een volière zelf bouwen:    

 

De universele ideale volière bestaat niet, gewoon omdat de mensen er verschillende ideeën, verschillende meningen, verschillende voorkeuren, verschillende wensen over hebben. Bovendien wordt je vaak ook nog door een aantal beperkingen gehinderd.
Toch kan je streven naar een zo optimaal mogelijke volière die voor jou misschien wel de ideale volière is.
Zonder nu precies aan te geven hoe de ideale volière er voor jou uit moet zien heb ik hieronder een aantal aandachtspunten opgevoerd.
Wie weet dat je met het lezen van deze informatie weer een stapje dichter bij jouw ideale volière komt.

Bouwvergunning:
Voordat je aan het ontwerp en de bouw van een volière begint is het raadzaam om eerst even bij de Gemeente, afdeling Bouw en Woningtoezicht, informatie in te winnen over de plaatselijke bouwvoorschriften.
Huur je een woning, informeer dan ook even bij de verhuurder over wat wel en wat niet toegestaan is.

Overlast:
Vogels in een volière kunnen geluidsoverlast geven, informeer over eventuele wetgeving en probeer in te schatten of de eventuele overlast geaccepteerd wordt.
Met name herrie in het ochtendgloren blijkt erg irritant te zijn, zorg eventueel voor een verdonkerd nachtverblijf die je pas later in de ochtend opent.
Wanneer je de vogels in het binnenverblijf voedert kan je de vogels vrij eenvoudig wennen tegen voedertijd, al dan niet na een signaal, naar binnen te gaan. Daarmee kan je eventuele overlast enorm in de hand houden.
Nuttige tips om geluidsoverlast te beperken of te voorkomen vind je ook nog binnen het hoofdstuk dat over het gedragsprobleem "schreeuwen" gaat.

Hygiëne:
Heel belangrijk is de hygiëne in en om je volière!
Regelmatig zal je de volière moeten reinigen. Een doeltreffende en efficiënte manier van reinigen van je volière maakt zich op den duur zeker betaald.
Een gladde goed aflopende vloer kan je bijvoorbeeld eenvoudig met een stevige waterstraal schoonspuiten. Zorg natuurlijk ook dat het spoelwater op een vlotte en correcte manier weg kan.
Gebruik onderhoudsvrije en waterbestendige materialen! Bouw de volière met zo min mogelijk hoeken, gaten en kieren waar zich eventueel vuil of ongedierte in zou kunnen ophopen.

Constructiematerialen:
Afhankelijk van het soort vogels dat je wilt huisvesten kan je het constructiemateriaal kiezen.
Het beste is het om te kiezen voor onverslijtbaar en onderhoudsvrije materialen.
Het aluminium frame van vierkante buizen met kunststof hoekstukjes is tegenwoordig wel het meest populaire materiaal om een volière mee te bouwen.
Daarnaast wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van trespa of een harde onderhoudsvrije kunststof paneel.
Andere constructie materialen zijn: steen, hout, ijzer

Gaas:
Natuurlijk is de grootte van de mazen in het gaas afhankelijk het soort vogels dat je in de volière wilt houden. Ook de dikte (stevigheid) van het gaasdraad is afhankelijk van de soort vogel(s) die je in de volière plaatst. Een fractie sterker als minimaal vereist is zeker te adviseren.

Gaasmaten:  
  8,0 x   8,0 x 0,80 mm       tropen
12,7 x 12,7 x 1,05 mm       kleine vogels, wevers,vinken
16,0 x 16,0 x 1,20 mm       kleine parkieten
19,0 x 19,0 x 1,05 mm       middel parkieten, kleine papegaaien
19,0 x 19,0 x 1,45 mm       grote parkieten, middel papegaaien
25,4 x 25,4 x 1,75 mm       grote papegaaien
50,0 x 50,0 x 2,05 mm       grote papegaaien, ara's, kaketoes

parkiet klein         :  grasparkiet
parkiet middel      :  swiftparkiet, rosella
parkiet groot        :  Alexanderparkiet, halsband parkiet
papegaai klein     :   agapornis
papegaai middel  :   poicephalus, bonte boer
papegaai groot    :   amazone, grijze roodstaart, edelpapegaai

Bodem:
De bodem van de volière is ook afhankelijk van het soort vogel(s) dat je in de volière plaatst.
Zijn het scharrelaars of zijn het juist vogels die niet of nauwelijks op de bodem van de volière komen.
In het laatste geval is het misschien het overwegen waard om op en aantal centimeter boven de grond een roestvrij rooster of gaas te monteren.
Een betonnen bodem van tegels, beton, of betonplaat daaronder kan men dan vrij eenvoudig met een stevige waterstraal schoonspuiten.
Heeft men vogels die graag over de bodem scharrelen dan maakt men een bodem die het beste past bij de keuze van het bodemmateriaal.
Zorg vooral dat er een goede waterafvoer is wanneer en er water op de bodem terecht kan komen want schimmels zijn uiterst gevaarlijk voor de vogels.
Bodemmaterialen: beton, betonstenen, betonplaat,

Bovenzijde:
De bovenzijde van de volière behoeft natuurlijk ook de nodige aandacht!
Mag of moet er hemelwater in de volière komen? Heerlijk een regenbuitje over de vogels, maar een onbedekte volière heeft ook nadelen. Wat dacht je van uitwerpselen van vogels uit de natuur. Daardoor vergroot je een eventuele besmettingsgevaar voor je vogel(s) aanzienlijk.
Golfplaat (eventueel doorzichtig), plexiglas, trespa... allemaal materialen die je als dakbedekking kan gebruiken.

Toegangssluis:
Het naar binnen en naar buiten gaan in de volière is altijd een riskante zaak bij rondvliegende vogels.
Maar al te vaak ontsnapt er een vogel bij het naar binnen- of naar buiten gaan van de volière.
Meestal heb je dan pech en is men de vogel gevlogen.
Daarom is een toegangssluis zeker géén overbodige luxe! Heb je de ruimte zorg dan dat je een goed functionerende toegangssluis hebt.
Een minder goed maar wel werkend alternatief is een ketting- of kralengordijn al dan niet demontabel.
De toegangssluis kan eventueel ontworpen worden met een van de buitezijde bedienbare binnendeur waardoor deze sluis niet ten koste gaat van de vluchtruimte van de vogels(s).

Voederplaats:
Het is over het algemeen erg prettig dat je van buitenaf de vogel(s) in de volière van vers water en van voedsel kan voorzien.
Bovendien is het belangrijk dat het voedsel en liefst ook het voedselafval niet bereikbaar is voor ongedierte.
Voederbakjes het liefst minimaal op een meter van de grond ophangen, die bijvoorbeeld door een draaisysteem van buitenaf toegankelijk zijn.
Je kan eventueel overwegen onder de voerbakken een royale opvangbak met opstaande randen voor het opvangen van afvalvoer en uitwerpselen te maken. Ideaal zou zijn wanneer je deze ook van buiten kan verwijderen voor het verschonen. Zorg dat wanneer er water in kan komen deze ook makkelijk weg kan vloeien.

Beplanting:
Soms wil men graag beplanting in de volière.
De kans dat de beplanting het slopen van de kromsnavels overleeft is welliswaar relatief klein maar wat groens in de volière staat altijd leuk. Bijvoorbeeld verse wilgentakken of zelfs een knotwilgje waarvan de stam met gaas goed beschermd is.
De jonge takken kunnen dan door het gaas naar buiten groeien en lekker gesloopt worden door de vogel(s).
Prachtige planten krijg je ook door de zaden die de vogel te eten krijgt te laten kiemen. Al die planten mogen gerust in de volière.
Vlak buiten de volière kan je een druivenstruik laten groeien, zodra de takken eetbare druiven dragen kan je deze langs of op de volière leiden zodat de vogel(s) er heerlijk van kunnen smullen.
Verse wilgentakken vol bladeren in potten met water doen het ook altijd wel goed. Zorg wel dat het water regelmatig ververst wordt! Vrijwel alle planten die niet giftig zijn voor de mens zijn ook niet giftig voor de kromsnavels.

Tips:
* Bij meerdere volières identieke maatvoeringen gebruiken waardoor je bepaalde delen eenvoudig onderling kan verwisselen. (waterbakken, vloerplaten, opvangbakken enz.)
* Maak een waterafvoer op het laagste punt met een goede vuilopvang.
* Bij twee volières naast elkaar is een dubbele afscheiding aan te raden, dit voorkomt afgebeten tenen.
* Rondom de onderzijde van de volière een ca. 25 cm hoge opstaande rand, van plexiglas of trespa, tegen ongedierte van buitenaf en opspattend vuil van binnenuit.

 

     
huisvesting