papegaaienkennis: huisvesting

 

de inrichting van de kooi:

 

Kooi-inrichting:

slijtstok(ken):
één slijtstok op de hoogste plaats in de kooi of voor het voerbakje is vaak een goede zaak.
De juiste dikte van de slijtstok is wanneer de tenen de stok voor 2/3 omsluit.
De vogel kan zijn snavel aan de slijtstok onderhouden en tevens worden de teennageltjes wat bijgehouden door de slijtstok.
Vind je dat de slijtstok te irritant is voor de onderzijde van de pootjes van de vogel dan zou je de bovenzijde van de slijtstok misschien wat gladder kunnen maken met een schuurpapiertje of een vijl.
Zitstokken die omwikkeld zijn met schuurpapier kan men beter niet gebruiken. De kans dat de 'voetzolen' beschadigd of geïrriteerd raken is daarbij vrij groot.

zitstokken:
Er is een enorme variëteit aan zitstokken. 
Men heeft plastic, metalen, betonnen zitstokken maar de beste zitstok is toch altijd de zitstok die de natuur ons biedt, de boomtak als zitstok.
De ideale maat van de zitstok voor je papegaai is de zitstok die voor 2/3 deel door de tenen van de papegaai omsloten wordt.
Daarom is het te adviseren om de favoriete zitplaatsen van je papegaai uit te voeren met zitstokken van het juiste formaat.
Te dikke en te dunne zitstokken zijn wel goed voor de spiertraining maar voor het slapen is de ideale maat toch het beste.
In de natuur klimt de kromsnavel in een boom en de takken waar de vogel in klimt zijn beslist niet allemaal even dik en hangen ook niet allemaal precies horizontaal.
Is er voldoende ruimte in je kooi boots dan de natuur wat na, plaats er zitstokken in van verschillende diameters en plaats ook eens een of meerdere zitstokken wat schuin.
Klimmen en klauteren, zitten op bewegelijke en diagonaal geplaatste takken, dat alles zijn goede oefeningen voor de pootspieren van je vogel.
Zitstokken die door je papegaai tevens gesloopt kunnen worden is leuk... overweeg eens een paar verse of gedroogde wilgentakken te nemen als zitstok.
De zitstok wordt ook vaak door de papegaai gebruikt voor het onderhouden van zijn snavel, de vogel veegt de snavel vaak schoon aan de zitstok. Bovendien wordt de zitstok ook gebruikt om de snavel scherp en weer in de juiste vorm te slijpen.
Belangrijk is wel dat de zitstok goed in de kooi bevestigd is en dat de papegaai er veilig op kan zitten.
Welke houtsoorten geschikt zijn voor zitstokken kan je lezen bij "zelf klimboom maken".
Er bestaan ook verwarmde zitstokken voor bijvoorbeeld in de buitenvolière. Zie hiervoor het info-blad "verwarmde zitstokken".

knaagmateriaal:
Veel kromsnavels verbrengen in de natuur een flink deel van de dag door met het knagen en slopen van takken.
De papegaai in gevangenschap heeft nog meer vrije tijd, die hoeft per slot van rekening niet op zoek naar zijn voedsel.
Zorg voor continue voldoende twijgen, takken en ander sloopmateriaal in de kooi en op de plaats waar hij vertoeft.
Het meest ideale hout om te slopen is het verse hout van de knot- en krulwilg.
Grote voordelen van wilgenhout zijn dat het niet splintert, niet giftig is en ook vrij taai en zacht is.
De schors bevat naast cellulose de nodige mineralen en sporen.
Veel andere houtsoorten zijn ook als knaagmateriaal geschikt, kijk even bij "zelf klimboom maken".

speelgoed:
De papegaai heeft veel tijd, die moet hij vaak spelend doorbrengen.. zorg voor leuke speeltjes in de kooi, niet te veel maar wissel wel regelmatig (elke week) de speeltjes. meer informatie zie "speelgoed".
Probeer er ook achter te komen welk speeltjes echt favoriet zijn bij je papegaai, die zou je dan bijvoorbeeld kunnen geven als je de papegaai wat langer alleen moet laten.

voerbakken:
De meeste kunststof voerbakken zijn tegenwoordig van een prima kwaliteit maar ook de roestvrijstalen voerbakken zijn erg populair.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat de uitvoering van de voerbak mede afhankelijk is van de vogel die daaruit moet eten/drinken. Een ara kan je niet laten eten uit een dun parkieten-voerbakje, of je zou het voerbakje met elke maaltijd moeten willen vervangen.
Belangrijk is wel dat de bakjes goed vastzitten, de papegaai wil nog wel eens zo'n bakje leeggooien als deze niet goed vastzit en het komt de hygiëne beslist niet ten goede als de kromsnavel zijn voer van de bodem moet eten.
Het is ideaal als er in de kooi meerdere voerbakken aanwezig zijn.
Zo zou men een bakje speciaal voor fruit en groenten kunnen reserveren, want na een paar uur moet je de resten van dit bederfelijke voer handig uit de kooi kunnen verwijderen.


drinkbak:
De vogel heeft dagelijks vers water nodig, meestal wordt dat in een drinkbakje gegeven.
Plaats de drinkbak niet te dicht bij het voer van de papegaai.
Veel papegaaien hebben er een speciaal genoegen in om een deel van hun voer in het drinkwater te gooien en geweekt voer bederft veel sneller en bevuilt bovendien het drinkwater.
Men kan ook een drinkfles gebruiken, zo een die gebruikt wordt voor konijnen en andere kleine knaagdieren.
Helaas is een dergelijke drinkfles niet voor alle papegaaien geschikt.
Sommige grotere papegaaien hebben erg sterke snavels en hun slooplust is vaak zo groot dat een dergelijke drinkfles daar niet tegen bestand is.
Een beetje "appelazijn" toevoegen aan het drinkwater zou je zeker eens kunnen overwegen.

bodembedekking:
Vaak wordt er ook iets op de bodem van de kooi gelegd.
De een gebruikt krantenpapier de ander kattenbakstrooisel en weer een ander houtsnippers.
Er zijn zoveel mogelijkheden dat er een heel hoofdstuk aan gewijd is, zie "bodembedekking".

 

 

     
huisvesting