papegaaienkennis:  verzorging

 

buitenlucht gezond!

 


Of het nu zomer of winter het is altijd goed de gezonde papegaai mee naar buiten te nemen.
Zodra de jonge papegaai goed in zijn/haar verenkleed zit is het een prima idee de papegaai elke dag wel even naar buiten te zetten of gezellig mee te nemen naar buiten.
De frisse lucht en het (indirecte) zonlicht zal de vogel goed doen.

De kromsnavel heeft (indirect) zonlicht nodig om onder andere vitamine D3 aan te maken welke noodzakelijk is voor de opname en aanmaak van calcium.
Zonlicht is goed voor de opbouw van het beenderstelsel, de snavel en de veren. Goed voor het algemeen welbevinden en doodt bovendien schadelijke bacteriën op de huid en tussen de veren.

Daglicht en zonlicht achter glas is niet voldoende!!! Belangrijke, noodzakelijke UV-stralen worden namelijk door het vensterglas uit het licht gefilterd.

Natuurlijk is het van belang je vogel geleidelijk te wennen aan temperatuurschommelingen, maar is de vogel eenmaal gewend dan kan je hem gerust de winterdag, zelfs wanneer het flink vriest, rustig een kwartiertje buiten in bijvoorbeeld de sneeuw laten spelen.
Natuurlijk als het echt koud is laat je de vogel niet urenlang in de kou zitten, maar een vogel die goed in de veren zit heeft een heel goede jas.
Ook langere tijd in de directe zon is geen goede zaak, zorg altijd dat de vogel dan zelf een plaatsje in de schaduw kan opzoeken.
Sommige papegaaien (veelal kaketoes) zijn zelfs gek op een flinke regenbui.

De papegaai "mee naar buiten" uit wandelen, mee boodschappen doen, mee op de fiets, mee op de kinderwagen, ja er zijn zelfs mensen die hebben speciaal een wandelwagen voor de papegaai gemaakt, allemaal een heel goede zaak.
Leuk en gezond voor je papegaai, leuk voor je contacten met de omgeving, want geloof het maar, je krijgt volop aanspraak.
Vraag even aan de plaatselijke supermarktbeheerder of deze er bewaar tegen heeft indien je de vogel mee naar binnen neemt. (zorg dat je een wc-papiertje bij je hebt voor het opnemen van poepjes)

!0 tot 15 minuten per dag frisse buitenlucht en indirect zonlicht is een absolute noodzaak voor de gezondheid van je papegaai. Meer is beter maar niet echt  noodzakelijk.
Kan je daar niet aan voldoen dan is het verstandig een "daglichtlamp" aan te schaffen en je vogel daarmee dagelijks zijn behoefte aan "licht-vitaminen" te geven.
 

Gevaren van buiten:
Dagelijks de vogel mee naar buiten, bijvoorbeeld lekker in de tuin, is een heel goede zaak.
Maar houd ook rekening met de extra gevaren.
- wegvliegen
- roofvogels
- katten en honden
- ongedierte
- ziektekiemen

Wegvliegen: kan de vogel natuurlijk wanneer deze niet of slecht gekortwiekt is.
Controleer je gewiekte kromsnavel minimaal 1 keer per week, wiek de vogel indien noodzakelijk.
Bij een flink windje blijkt menig zuinig gewiekte vogel toch nog te kunnen vliegen!

Roofvogels:  blijven altijd een gevaar.
Niet alleen in de buitengebieden maar ook steeds meer in de stad zie je roofvogels die mogelijk ook een papegaai een lekker hapje vinden. Je kromsnavel onder een afdak, onder gaas of onder een vogelnet in de tuin moet eigenlijk wel afdoende zijn.
Er gaan zelfs verhalen rond dat er al papegaaien door roofvogels van schouders geplukt zijn.

Katten, honden en andere (huis)dieren: vinden het soms best leuk om met de papegaai te spelen.
Daarbij zijn de gevolgen vaak niet te overzien.
Daarom laat je vogel buiten nooit zonder toezicht of zorg dat de vogel buiten goed afgeschermd is.
Een probaat middel tegen ongewenste katten en honden in de tuin is een goed werkende schrikdraadinstallatie.

Ongedierte, ziektekiemen en giftige planten: vind je buiten volop.
Ontlasting van wilde vogels en andere dieren vormen onder andere een besmettingsgevaar.
Wanneer de vogel over de bodem rondscharrelt is er zonder meer een vergrote kans op besmetting.
Bovendien is de papegaai nieuwsgierig en knabbelt aan van alles, mogelijk ook aan giftige planten.
Daarom, laat de vogel liever niet over de grond of in het gras rondscharrelen maar geef de papegaai een leuke klimstellage in de tuin en leer je papegaai dat deze daar niet van af mag.
Natuurlijk is het raadzaam de klimstokken regelmatig te reinigen want ook daarop komt vervuiling.
Laat je de vogel toch in het gras en op de grond spelen is een regelmatige controle van de ontlasting (halfjaarlijks en bij verdacht) beslist geen overbodige luxe.

 

 

     
verzorging