Mijn Verzorging           

 

Elke dag een douche!
Ja, echt waar, elke dag krijg ik een lekkere warme douche met de plantenspuit.
Baasje doet altijd lauwwarm water in de plantenspuit en dan word ik heerlijk gedoucht. Hij spuit alles nat, ook mijn kop en snavel want vochtigheid is goed voor mijn luchtzakken en krop.

Vreemd eigenlijk, in het begin moest ik er niets van hebben en begon flink te schreeuwen als Baasje weer met die plantenspuit begon. Maar Baasje bleef het gewoon elke dag doen. Hij meent dat dat goed voor mij is en dat het bovendien het verenplukken tegengaat. Ik geloof dat hij ook wel gelijk heeft want ik moet mij naderhand zelf ook steeds weer flink verzorgen en dat is natuurlijk goed tegen de verveling.

En nu.... nu vind ik best wel fijn om een douche te krijgen, en met heel warm weer krijg ik soms wel 2 keer een douche.

Bij mooi weer wordt ik buiten gedouched, na het douchen laat Baasje me met mijn vleugels wapperen, raak ik soms wel een beetje van buiten adem.... maar Baasje meent dat het ook goed voor mijn conditie is. Als het zonnetje schijnt mag ik aaneensluitend lekker mijn verenkleed in het zonnetje laten drogen. Natuurlijk kan ik ook naar een schaduwrijk plekje lopen als ik daar zin in heb want de zon is mij gauw te heet en als ik echt begin te hijgen haalt baasje me gewoon uit de zon.

Oh ja... nog even of douchen nou wel goed of niet goed voor mij is.... ik heb gehoord dat mijn familie in Afrika, waar het soms wel 40 graden of nog warmer is, ze vaak wel 2 x per dag flink nat worden door een enorme regenbui.... tja en dat schijnen ze daar toch echt normaal te vinden.

Elke dag schone zitstokken!
Elke dag worden mijn zitstokken schoon gemaakt, ook mijn speelgoed wordt dagelijks gecontroleerd en indien nodig  schoongemaakt. Mijn kooi wordt pakweg 4 x per week schoongemaakt waarvan 1 x heel grondig.

Elke dag vers water en vers voer.
Tja, dat is natuurlijk vanzelfsprekend... toch vertel ik het maar want wie wil er nou oud voer eten en water drinken waar etensresten van gisteren in zitten.

 Speelgoed.
Zo elke twee weken wisselt Baasje weer eens het speelgoed in mijn kooi en ik krijg regelmatig wilgentakken om te slopen. Soms ook een tak van een fruitboom of een berk. Ook bij mijn zitstok buiten hangt Baasje regelmatig iets anders zodat ik me eigenlijk nooit hoeft te vervelen. Hij koopt ieder keer weer wat oud kinderspeelgoed op de rommelmarkt voor mij. Daar zitten tenminste géén giftige verfstoffen op zegt hij. Dan zit ik weer eens een oude wc-rol te slopen, een andere keer kan ik mijn lusten weer eens botvieren op een oude kurk of een paar flessendoppen. Papier scheuren is ook een hobby van mij.

Extra vitaminen.
Extra vitaminen krijg ik niet meer uit een flesje. Mijn baasje geeft nu als extra 2 keer per week spirulina en palmolie. Meestal wordt dat gemengd met gekookt ei gegeven, heerlijk vind ik dat.
Baasje heeft ook nog een ander flesje met medicijn tegen wormpjes dat geeft hij geloof ik maar heel zelden.
Volgens mij is zo'n wormenkuur helemaal niet nodig en werkt zo'n wormenkuur ook niet preventief.
De kans dat ik last  van wormpjes krijg is eigenlijk héél klein want mijn kooi wordt regelmatig schoongemaakt en stukjes overgebleven voer worden altijd snel weggehaald. Bovendien valt al het vuil door het rooster dat op de bodem van de kooi ligt en onder het rooster kom ik eigenlijk nooit, alleen als ik iets erg lekkers heb laten vallen, dat haal ik graag nog even op.
Ook in de buitenvolière kom ik zelden of nooit op de bodem dus ik zal niet zo snel met wormpjes besmet worden.
Volgens mij, maar dat probeer ik baasje nog wel eens duidelijk te maken, is het voldoende als hij zo nu en dan eens goed naar mijn poep kijkt.

Nagels knippen.
Mijn nagels waren best lang dus die moesten geknipt worden. Eerst probeerde Baasje het met een flinke nagelknipper, maar dat vond ik niet fijn dus protesteerde ik. Uiteindelijk deed hij het met een elektrische nagelvijl uit een manicure/pedicure-setje. Dat ging hartstikke goed en ook best wel snel. Het deed helemaal geen pijn. 
Ik heb gehoord dat men bij sommige papegaaiachtigen ook de bovensnavel soms moeten vijlen omdat deze dan te lang wordt. Nou, dat is bij mij nog niet gebeurd, dat komt waarschijnlijk omdat ik voldoende te knagen heb.

Vleugels kortwieken.
Ja, ik was nog maar kort bij Baasje in huis en hup daar ging de schaar in mijn mooie veren. Dat was wel even wennen hoor dat ik niet meer omhoog kon vliegen, maar tjonge tjonge.... die vrijheid die ik daardoor gekregen heb....dat is echt onbetaalbaar. Met een woord.... heerlijk!!!  Bovendien vlieg ik nu niet meer met mijn kop tegen die rottige ruiten.
Met mooi weer zit ik bijna de hele dag buiten in de tuin, en in huis mag ik ook altijd boven op de kooi zitten. Ook met koud weer mag ik overdag even naar buiten, natuurlijk dan niet zo erg lang. Eventjes in de frisse lucht is altijd goed en ik heb zo'n dik verenpak dat ik zelfs best een poosje in de vrieskou kan zitten.
Alleen 's-avonds als ik moet gaan slapen gaat de kooi dicht. 
Kortom ik ben blij dat ze mij gekortwiekt hebben... het is echt genieten hoor en baasje is niet meer bang dat ik opschrik en dan weg vlieg.
Ik weet dat baasje vroeger een papegaai heeft gehad en die schrok ergens van en is toen weggevlogen, die papegaai kon de weg naar huis niet meer vinden en is dus nooit meer teruggekomen.
En dan nog wat anders... sinds ik niet meer zo kan vliegen ben ik ook niet meer zo bang voor de handen van baasje.... eigenlijk vind ik het nu wel fijn als hij me lekker komt aaien. Bovendien ben ik er ook achter gekomen dat andere mensen...vreemden... eigenlijk ook best aardig zijn. Vroeger moest ik er niets van hebben, maar nu...nu ga ik zelfs soms op hun hand zitten.
Meer informatie over kortwieken? zie "kortwieken".

 

 

Wil je reageren? Heb je suggesties en/of vragen? Klik dan "hier"!

(© 2006)

 

 

 

 

 

 

Kijk eens hoe ik van die douche

met de plantenspuit geniet....      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Hier maar eens de vleugels flink droog laten wapperen.

 

En nu lekker drogen in het zonnetje,                                   
maar als ik wil loop ik zo naar de schaduw.