infopagina:       om terug te keren sluit deze pagina af (klik kruis rechtsboven) 
 
 

verkeerde voeding oorzaak van hoge papegaaiensterfte:    

 

Volgens een reeds wat ouder Amerikaans onderzoek sterft 90 tot 95% van alle papegaaien die privé gehouden worden voor hun 10de levensjaar. Sterker nog, uit datzelfde onderzoek is gebleken dat ongeveer 45% van deze papegaaien nog niet eens de leeftijd van 5 jaar halen.
Dit alles terwijl de gemiddelde levensverwachting voor deze papegaaien tussen de 35 en 80 jaar behoort te liggen.

Uit autopsie is gebleken dat in de meeste gevallen de doodsoorzaak te wijten is aan veranderingen aan de innerlijke organen.
Het zijn met name leverproblemen die tot een vroegtijdige dood leiden.
Dodelijke nierinfecties ontstaan door leververgroting waardoor het immuunsysteem tegen bacteriën aangetast is.
Verder zijn chronische schimmelinfecties van de ademhalingswegen ook vaak de oorzaak van een vroegtijdige dood bij de papegaaien.

Als hoofdoorzaak wordt door de wetenschappers ´verkeerde voeding´ aangegeven.
Gestandaardiseerde voedermengsels blijken in de praktijk vaak veel te vet en door de vele pinda´s in het voer bestaat er ook een verhoogd risico op schimmelziektes.
De grote hoeveelheid van zonnebloempitten en noten zorgt voor voer met een vetpercentage van vaak wel meer als 50% waardoor ongeneeslijke leverbeschadigingen, die tot een voortijdige dood van de papegaai leiden, ontstaan.

Helaas ligt het in de natuur van de papegaai om in een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk energie op te nemen, zodat deze bij voorkeur de vette zaden het eerst eten.
De enige manier om dit hoge sterftecijfer bij papegaaien in gevangenschap te veranderen is door drastisch anders te gaan voeren.
Inmiddels worden er door diverse bedrijven zaadmengsels aangeboden die een veel betere en vooral gezondere samenstelling hebben. Echter daarbij is het wel van belang dat je de vogel niet meer geeft als dat deze eigenlijk ook eet.
De vogel behoort zijn voerbak volledig leeg te eten alvorens deze weer nieuw voer aangeboden krijgt.
De pellet is in dit kader een pracht van een alternatief. De vogel kan niet meer selectief eten en krijgt alle noodzakelijk voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen. 

Naast de basisvoeding van een goed zaadmengsel of pellets heeft de papegaai ook geregeld verse groenten en vers fruit nodig voor voldoende vitaminen en mineralen.

Wanneer iedere papegaaienbezitter hun huisdier wat gezonder en vooral minder vet zou gaan voeren zal dit hoge sterftecijfer heel snel tot een veel lager en acceptabeler niveau zakken.
Vergeet niet dat alléén jij, als verzorger van jouw papegaai, bepaalt wat deze vogel eet!
 

Veel gerelateerde thema's als voeding, pellets, pellets overzetten van zaad, vitaminen, supplementen enzovoort komen binnen de website uitgebreid ter sprake.
Voor een snelle toegang kan je in het "trefwoordenregister" jouw onderwerp van interesse aanklikken.