infopagina:       om terug te keren sluit deze pagina af (klik kruis rechtsboven)
 
 

kooi in de tocht, foute boel:    

 

Een definitie van tocht is: een koude luchtstroom binnenshuis tussen twee (raam-)openingen.

Wanneer je een kooi of zitstok in huis plaatst is het zeker van belang om bij de keuze van de ideale plaats ook rekening te houden met eventuele tocht.
Realiseer je dat de vogel vele uren gedwongen op die plaats door zal brengen en wanneer dat een plaats is die net in een luchtstroom staat dan is de kans groot dat jouw vogel ziek wordt.  

Het is in de praktijk maar al te vaak gebleken dat wanneer men langdurig in de kou of in de tocht staat de kans om ziek te worden duidelijk groter is.
Door de eenzijdige koude luchtstroom wordt op de een of andere manier de weerstand van het lichaam verminderd waardoor virussen en bacteriën een grotere kans hebben. Met name blijken de longen erg gevoelig voor tocht te zijn.

Binnen een tochtige omgeving zal je vogel dus veel bevattelijker zijn voor ziektes als verkoudheid, longontsteking en andere luchtwegaandoeningen.
Aangezien de papegaai een "prooidier" is zal deze instinctmatig de kenmerken van een eventuele ziekte zo lang mogelijk verbergen.
Vaak wordt een dergelijk ziekte veel te laat door de verzorger opgemerkt waardoor er grote risico´s gelopen worden en een vroegtijdige dood van de vogel zeker denkbaar is.

Let wel, het is niet zo dat de vogel niet tegen een beetje tocht kan, maar voorkom situaties waarbij de vogel langdurig op de  tocht staat!