gedrag - gedragsproblemen:  schreeuwen

 

de vogel in de buitenvolière

 

Ook de vogel in de buitenvolière kan nogal eens wat geluidsoverlast bezorgen.
Met name buren hebben vaak niet zoveel begrip voor het geluid dat de vogels soms kunnen maken.

Het beste, in zo'n situatie, is om met je buren te blijven praten.
Het zou helemaal ideaal zijn om je buren in de zoektocht naar een voor allen acceptabele oplossing te betrekken.
Leg de buren, als het enigszins kan, een mogelijke oplossing in de mond en laat deze het idee van die oplossing naar voren brengen.
In de praktijk blijkt vaak dat een buur die actief betrokken is bij het vinden van een oplossing zich ineens een stuk toleranter opstelt.

Feit is nu eenmaal dat vogels geluid maken, dat is heel normaal en dat zal je moeten accepteren.
Wat je vaak wel kan beïnvloeden zijn de tijdstippen wanneer de vogels geluid maken.

Ik heb bijvoorbeeld over iemand gehoord die presteert het zelfs in een rijtjeswoning, zonder noemenswaardige problemen, meerdere kaketoes in zijn tuinvolière te houden.
Géén Goffini kaketoes, want die willen zelfs midden in de nacht schreeuwen.

 

Zijn oplossing tegen het geluidsoverlast is volgende:

Hij heeft zijn vogels geleerd om op commando het nachthok in te gaan. Hij klapt met zijn handen en de vogels gaan direct het nachthok in. Het nachthok wordt afgesloten en pas de volgende ochtend op een "menselijk tijdstip" weer geopend.
De buren worden niet gestoord in hun nachtrust, zijn blij met de oplossing en accepteren de dagelijkse schreeuwmomenten van de vogels.

Om de vogels te leren om op commando het nachthok in te laten gaan hoeft niet zo moeilijk te zijn.
Je zou het bijvoorbeeld met voer kunnen doen. Hebben de vogels honger en ze krijgen het voer in het nachthok aangeboden... zullen ze daar vrij gemakkelijk ingaan.
Een andere mogelijkheid is de vogels elke avond door met de handen te klappen duidelijk te maken dat ze het nachthok in moeten gaan
Doen ze dat niet direct dan jaag je met een flinke waterstraal uit de plantenspuit de vogels het nachtverblijf in.
Houd je dat consequent een tijdlang vol dan hebben de vogels al snel door dat ze na dat geklap met de handen het nachtverblijf in moeten, doen ze dat niet dan krijgen ze die irritante waterstraal op zich.

Gaan de vogels eenmaal op commando het nachthok in dan heb je al heel veel onder controle!
Het nachtverblijf zou je bijvoorbeeld van een dermate goede geluidsisolatie kunnen voorzien dat de omgeving géén last meer heeft van eventueel geschreeuw van de vogels.
Belangrijk is dat het nachtverblijf verdonkerd wordt waardoor de kaketoes niet 's-ochtends om 05:00 uur al beginnen met schreeuwen.

Kortom... je hebt dan in ieder geval volledige controle over de tijdstippen dat de vogel in het binnenverblijf en de buitenvolière verblijft.
Met kunstlicht kan je het moment van ochtendgloren in het nachtverblijf zelf instellen!
Met name kaketoes willen 's-ochtends even lekker schreeuwen, dat schreeuwmoment kan je dan zelf bepalen. Zorg dat dan nog wel in het geluidsgeïsoleerde binnenverblijf plaats vindt!

Met wat techniek kan je zelfs 's-ochtends op een van te voren ingesteld tijdstip het toegangsluik tot de volière open laten gaan.

 

 

      
schreeuwen algemeen