gedrag - gedragsproblemen:  schreeuwen

 

stimuleren positief gedrag

 

Stel je papegaai schreeuwt om aandacht te krijgen en dat geschreeuw wisselt hij ook zo nu en dan af met fluiten, brabbelen of praten.

Dan heb je een ideale mogelijkheid om je papegaai het schreeuwen af te leren.
Namelijk door het geluid hetgeen de papegaai naast zijn geschreeuw ook weergeeft te stimuleren.
Voorwaarde is wel dat iedereen in de omgeving van de papegaai, zonder uitzondering, mee moet spelen.

Men gaat als volgt te werk:
Schreeuwt de papegaai moet de papegaai volledig genegeerd worden, door iedereen.
Héél consequent zonder enige uitzondering... dat is echt belangrijk.
Zodra de papegaai begint te praten (brabbelen of fluiten... gewoon dat geluid wat je acceptabel vindt) geef je hem na verloop van tijd aandacht en/of iets lekkers. (de tijdspanne wel mettertijd vergroten)
Niet iedere keer maar wel geregeld.

Aangezien de papegaai best wel een slim beestje is zal hij heel snel doorhebben dat hij met praten precies het gewenste resultaat krijgt.... namelijk aandacht... en met schreeuwen totaal niet!
Het schreeuwen zal snel af gaan nemen en daarvoor in de plaats gaat hij vaker praten. (of zingen, of fluiten.... net wat je stimuleert)

Echter als men ook maar één keer in de fout gaat, door wel op schreeuwen te reageren, wordt men gelijk weer een heel stuk achteruit gegooid in de opvoeding.

De papegaai weet dan dat er soms ook gereageerd wordt op zijn geschreeuw.
Dan ligt het toch voor de hand dat de papegaai als hij aandacht wil naast het praten ook nog maar even gaat schreeuwen.... want baat het niet, het schaadt ook niet... zal hij denken.

Blijft de papegaai schreeuwen dan is het héél goed mogelijk dat er iemand binnen zijn omgeving is die zich niet houdt aan het negeren van zijn schreeuwgedrag.

Dus koop voor jezelf en je gezin maar een paar oordopjes en negeer het schreeuwen van je papegaai volledig, reageer en stimuleer wel het gewenste gedrag. (maar niet iedere keer, per slot van rekening moet de papegaai ook leren dat jij degene bent die bepaalt wanneer er aandacht gegeven wordt)

Het is even doorbijten maar als het gelukt is zal je veel meer plezier aan je papegaai beleven en dat is dan ook visa versa.

 

Succes!!!

 

     
schreeuwen algemeen