gedrag - gedragsproblemen:  schreeuwen

 

2 x negeren

 

Na uitgebreid onderzoek en jarenlange ervaring zijn velen tot de conclusie gekomen dat men uiteindelijk bij kromsnavels de beste resultaten boekt door het foutieve gedrag van de papegaai te negeren en door correct gedrag juist te belonen. 
Voor ons mensen is dat vreemd omdat wij binnen een "strafcultuur" leven.
Foutief gedrag tolereren wij niet en goed gedrag is meestal vanzelfsprekend.
Het straffen van je papegaai heeft meestal geen effect omdat de papegaai een straf vaak niet als straf ervaart.
De papegaai interpreteert de straf als aandacht en dat is iets... daar kan hij juist niet genoeg van krijgen.
Fysieke straffen kan de papegaai moeilijk interpreteren, de ene keer moet hij bang voor baasje zijn en de andere keer moet hij juist lief voor het baasje zijn.... dat snapt hij niet.


1) Negeer het foutieve gedrag....
Als je papegaai iets doet wat je beslist niet leuk vindt kan je dit gedrag volledig te negeren...
Volledig negeren betekent in dit geval... je kijkt de vogel niet aan, je doet net alsof er niets gebeurd is en je gaat gewoon door met dat wat je aan het doen bent. Je doet dus alsof er niets gebeurd is.
De papegaai leert op die manier dat het totaal geen zin heeft om dat "verkeerde gedrag" te herhalen want er wordt toch niet op gereageerd.


2) Negeer je papegaai...
Als je papegaai iets doet dat je beslist niet leuk vindt negeer je de papegaai.
Negeren betekent in dit geval... je kijkt de papegaai niet aan... staat op, en gaat weg en je kijkt en spreekt gedurende een langere periode (20 minuten) je kromsnavel niet aan.
Herhaal je deze reactie dan zal de papegaai snel doorhebben dat hij juist géén aandacht krijgt als hij dit gedrag vertoont.
De papegaai wil eigenlijk wel aandacht dus zal deze minder vaak dat gedrag vertonen.

Voorafgaand aan de tweede uitleg van "negeren" zou men één keer een waarschuwing kunnen geven.
Belangrijk is dat men mar één keer waarschuwt en niet constant waarschuwt om dat bij bij herhaald waarschuwen de kracht van de waarschuwing verloren gaat!

Zeg dus maar één keer "NEE", reageert je papegaai daarop niet op de gewenste manier pas dan de tweede vorm van negeren toe.
 

      
schreeuwen algemeen